top of page
Schengen Ülkeleri

Schengen ülkelerinin tamamının vize prosedürü oldukça benzer olmakla birlikte işlem süreleri ortalama  21-28 iş günüdür. Tek girişli ve Çok girişli olarak isimlendirilen 2 tip başvuru mevcuttur. Siz başvuru esnasında hangi seçeneği seçerseniz seçin başvurulan ülkenin konsolosluğu her başvuru sahibin durumuna bağlı olarak karar verme yetkisine sahiptir.

Schengen ülkelerinden herhangi birine vize başvurusu yapmak istediğinizde başvuru yapılacak olan ülke hangisi ise o ülkenin Türkiye ‘de belirlemiş olduğu başvuru merkezlerinden başvuru yapmak zorundasınızdır. Konsolosluklar C tipi kısa süreli vizelerin başvurularını kabul etmemekte olup kendi belirledikleri başvuru merkezlerini bu işlemler için görevlendirmiştir. Almanya ve İtalya başvurularında İDATA başvuru merkezi kullanılmakta olup diğer birçok schengen ülkesi için VFS GLOBAL isimli başvuru merkezi kullanılmaktadır.

Schengen vize ücretleri vize istenilen ülke’nin başvuru seçeneceğine göre değişiklik göstermektedir. Vize ücretleri ortalama olarak 90-120 EUR arasında değişmektedir.

Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen alanına girişte vizeye tabidir, ancak Hususi(Yeşil), Hizmet(Gri) ve Diplomatik(Siyah) pasaport hamilleri 6 ay içerisinde 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftırlar.

Schengen üyesi devletlerinin tayin etmiş oldugu başvuru merkezleri, başvuru sırasında parmak izi istemektedir. Ancak 25 Eylül 2015 tarihi itibariyle bir defa parmak izi veren başvuru sahiplerinden tekrar parmak izi talep etmemektedirler. Bu tarihten önce schengen vizesi almamış olan her başvuru sahibi parmak izi vermek durumda oldugu için başvuru merkezinde şahsen başvuru yapmak durumundadır. 

Ayrıca konsolosluklar yapılan  başvurular için ek evrak, mülakat, ve aynı evrağın tekrar ibrazı gibi taleplerde bulunabilir ve tüm evraklar doğru ve usülüne uygun bile olsa başvuruyu reddetme hakkına sahiptirler.

Schengen vize başvuruları için 25 Eylül 2015 tarihi itibariyle parmak izi alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle vize başvuru sahipleri başvuru merkezlerine şahsen gelmeli ve parmak izi beyanında bulunmak durumundadırlar.

Schengen üye devletleri başvuruların daha kolay bir biçimde alınabilmesi adına toplanan bu bilgileri 5 sene boyunca sistemlerinde kayıtlı tutarak, her defasında şahsi başvuruların zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır.

Bu sisteme “Visa Information System” kelimelerin ilk harflerinden oluşan “VIS” adı verilmekte olup 2016 yılında bazı ülkelerin verdiği Schengen vizeleri hariç olmak üzere, vizelerin üzerinde “VIS” şeklinde ifade edilmektedir.

Schengen üye devletlerine yapacağınız vize başvurunuz sırasında vermeniz gereken parmak izleri, Türkiye Cumhuriyeti makamlarına vermiş olduğunuz parmak izleri dışında olması gereken bir süreç olup, VIS kaydınız olsa bile her başvuru merkezinin sizi tekrar parmak izi beyanına çağırma hakkı olduğunu da unutmayınız

bottom of page